Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuchyně 1

17. 8. 2008

Kouzelnické recepty 2 !

Je tu další část kouzelnických receptů. Bradavická kuchyně nám prozradí svá tajemství už po druhé!

 

Dádivé dortíčky

Přísady:

Těsto na dortíky   -

20 dkg másla, 36 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 18 dkg vlaškých ořechů, lžička nastrouhané skořice, 1 celé vejce.

Na nádivku -

3 žloutky, 6 lžic mléka, 1 sáček vanilkový cukr, 15 dkg másla, 1 lžíce rumu (nad 18 let i 2 lžíce)

Postup :

Nejdříve těsto na dortíky. Vysypeme mouku, do ní přidáme máslo, cukr a vejce, nadrtíme ořechy, smícháme je se skořicí a přidáme. Vše válíme do těsta. Tak a teď tvarování dortíků, vezmeme si vždy kousek těsta a vytvoříme malou mističku, ke každé minimističce si také vytvoříme dno - menší kolečko, které po vložení nádivky přimáčkneme. Dáme do trouby prázdným dnem(které tam ještě není přilepené, jen je samostatně pečeme!!!) dolu na plech a pečeme na 200°C, 20 - 30 minut do růžova. Mezitím si připravíme nádivku. Vysypeme cukr, máslo, přidáme žloutky, opatrně vmícháme mléko a rum. Pořádně promícháme do tuhého, když to budete mít příliš tekuté můžete přidat mouku. Necháme chvíli stát. Pak vytáhneme dortíky a plníme mističky ke terým pak přilepíme dno. Můžeme pocukrovat a podáváme dnem na talíři. Hodí se jako zákusek ke kafi, čaji nebo máslovému ležáku.

Lembas

Přísady:

3 lžíce másla, 2 vejce, 8 lžic cukru, 1 sáček vanilkového cukru,  12 lžic mouky, 1 lžička skořice, sáček rozinek

Postup:

Do větší mísy vmícháme mouku, máslo, vajíčka(druhé rozkvedlejte a uschovejte na později), potom cukr s vanilkovým cukrem a nakonec skořici. Těsto prohněteme a dáme do  lednice na hodinu uležet. Připravíme si váleček na těsto a nůž, druhé vajíčko rozkvedláme. Vyndáme těsto a vyválíme do tlustého válce, který nařežeme na kolečka 1 cm tlustá, nebo si vždy vezmeme kousek těsta, z kterého vyválíme kolečka 1cm tlustá. Dáme na plech (na pečící papír), potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme rozinkami a pečeme na 175°C asi 20 minut  do zlatova, nebo mírně do hněda ať to nespálíte. Přeji dobrou chuť!

Tak a další várka bude příště!

 

 

 

  

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář